Kurczak w kiszonej kapuście z curry • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
tarkę Przygotuj wcześniej Kiszoną kapustę przełóż na sitko, dokładnie odciśnij z soku, a następnie delikatnie przesiekaj.
KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ
w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
PRZYGOTOWANIE UDA Z
kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki.
TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI
kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
POLEWAMY ODROBINĄ OLEJU
rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju.
KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY
na rozgrzanej patelni skórą do dołu.
SMAŻYMY OK.
6-7 MINUT Z
każdej strony.
WYSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
do naczynia żeliwnego.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. SMAŻYMY.
DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych).
CHWILĘ SMAŻYMY –
do momentu zeszklenia się cebuli.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY
2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
PODSMAŻAMY I MIESZAMY,
zalewamy słodką śmietanką 30%.
GOTUJEMY DO MOMENTU
rozpuszczenia się curry.
DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ
miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach.
ZAGOTOWANY SOS WLEWAMY
do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY NA
małym ogniu.
DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
oraz niewielką ilość miodu.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
PODCZAS GOTOWANIA DODAJEMY
niewielką ilość wody. MIESZAMY.
DO ZAGOTOWANEGO KURCZAKA
z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. MIESZAMY.
NA KONIEC DODAJEMY
posiekaną drobno kolendrę. POTRAWKĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.
KARMELIZOWANE JABŁKA NA
rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek.
MIESZAMY, ŻEBY KAŻDY
kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie.
JABŁKA POSYPUJEMY STARTĄ
skórką z limonki.
WRZUCAMY 2-3 GAŁĄZKI
kolendry.
POLEWAMY SOKIEM Z
połowy limonki.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
odstawiamy do przestygnięcia.
NA TALERZ WYKŁADAMY
ugotowaną kaszę jęczmienną.
W KASZY NA
środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą.
KARMELIZOWANE JABŁKA UKŁADAMY
na potrawce oraz obok kaszy.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY KILKOMA
kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry.
OBOK KASZY NAKŁADAMY
niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2822,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
705,7 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
38,0 g
Białko
38,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Zapiekany ser z pistacjami
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.