Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ DREWNIANĄ
łyżkę naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Sos boloński Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. CAŁY CZAS: mieszamy.
DO ZESZKLONEJ CEBULI
dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem.
DO GARNKA DODAJEMY
najpierw sok z pomidorów pelati.
POZOSTAŁE W PUSZCZE
pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
CAŁOŚĆ CZĘSTO MIESZAMY
drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory.
PODGRZEWAMY PRZEZ MNIEJ
więcej 5 minut.
SOS BOLOŃSKI ZDEJMUJEMY
z ognia, doprawiamy solą.
SOS BESZAMELOWY W
czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka.
W KOLEJNYM GARNKU
roztapiamy 30 g masła.
DO ROZTOPIONEGO MASŁA
dodajemy 50 g mąki pszennej.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY PRZEZ
mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając.
DO MASŁA I
mąki dodajemy gorące mleko.
ZA POMOCĄ TRZEPACZKI
mieszamy całość (w sosie nie może być grudek).
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. MIESZAMY.
JEŚLI SOS BESZAMELOWY
jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
LASAGNE SUSZONE POMIDORY
kroimy w paski, mozzarellę na plasterki.
SOS BOLOŃSKI, LASAGNE,
sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.
NA DNO NACZYNIA
żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy.
NA SAMEJ GÓRZE
układamy plasterki mozzarelli.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4411,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1102,8 kcal
Tłuszcz
53,1 g
Węglowodany
101,7 g
Błonnik
66,3 g
Białko
66,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Pasta z buraczka i rzodkiewek
Pasta z buraka z dodatkiem rzodkiewki, suszonych pomidorów i serka twarogowego na zawsze odmieni Twoje śniadania! Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!