createyourhealth.pl

Spaghetti carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Spaghetti carbonara

Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
grana padano - 80 g
jajko - 2 szt.
makaron spaghetti - 300 g
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu.Na zimną patelnię wylewamy nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do boczku. Boczek ściągamy z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
2.MAKARON MIESZAMY Z BOCZKIEM:
Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Wyłączamy ogień, wylewamy masę jajeczną i mieszamy.Danie wykładamy na talerz. Ser ścieramy na wierzch dania.
Spaghetti carbonara

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu.Na zimną patelnię wylewamy nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do boczku. Boczek ściągamy z patelni i przekładamy do czystej miseczki.

2

MAKARON MIESZAMY Z BOCZKIEM

Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Wyłączamy ogień, wylewamy masę jajeczną i mieszamy.Danie wykładamy na talerz. Ser ścieramy na wierzch dania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2692,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1346,4 kcal

🥑

Tłuszcz

73,7 g

🌾

Węglowodany

112,6 g

🥬

Błonnik

54,9 g

💪

Białko

54,9 g

Podobne przepisy