createyourhealth.pl

Lekka sałatka z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie

Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Lekka sałatka z rodzynkami

Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
natka pietruszki - 60 g
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
rodzynki - 40 g
szczaw - 60 g
kolendra świeża - 30 g
szynka szwarcwaldzka - 50 g
winogrona jasne - 70 g
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
ocet winny, czerwony - 3 łyżki
olej konopny, tłoczony na zimno - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY RODZYNKI:
Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy ok. 15-20 minut, a następnie odcedzamy i wykładamy na papierowy ręcznik.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Kolendrę, natkę pietruszki i szczaw siekamy grubo (bez łodyg). Zioła mieszamy ze sobą i wykładamy na talerz.
3.PRAŻYMY RODZYNKI:
Osuszone rodzynki wykładamy na patelnię i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż zaczną się prażyć i karmelizować.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka. Zakręcamy i wstrząsamy, aż się połączą.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Obok sałatki układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Część rodzynek (ok. 1 łyżki) przekładamy do słoiczka z sosem, mieszamy. Drugą część wykładamy na sałatkę.
Lekka sałatka z rodzynkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY RODZYNKI

Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy ok. 15-20 minut, a następnie odcedzamy i wykładamy na papierowy ręcznik.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Kolendrę, natkę pietruszki i szczaw siekamy grubo (bez łodyg). Zioła mieszamy ze sobą i wykładamy na talerz.

3

PRAŻYMY RODZYNKI

Osuszone rodzynki wykładamy na patelnię i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż zaczną się prażyć i karmelizować.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka. Zakręcamy i wstrząsamy, aż się połączą.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Obok sałatki układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Część rodzynek (ok. 1 łyżki) przekładamy do słoiczka z sosem, mieszamy. Drugą część wykładamy na sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1158,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

20,4 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy