createyourhealth.pl

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową

Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

daktyle suszone - 100 g
miód - 3 łyżki
płatki owsiane - 120 g
komosa ryżowa (quinoa) - 120 g
sezam biały - 2 łyżki
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.
2.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.
3.DEKORUJEMY CIASTECZKA CZEKOLADĄ:
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę –sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.
4.SCHŁADZAMY CIASTKA:
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Lekkie ciasteczka z komosą ryżową

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.

2

FORMUJEMY CIASTECZKA

Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.

3

DEKORUJEMY CIASTECZKA CZEKOLADĄ

Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę –sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.

4

SCHŁADZAMY CIASTKA

Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1896,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

237,1 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl