createyourhealth.pl

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową • przepis • składniki • przygotowanie

Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową

Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sos sojowy - 20 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
chleb wiejski - 600 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 50 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
ser kozi - 150 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 15 g
jajko - 4 szt.
miód - 20 g
piwo - 400 ml
kolendra ziarna - 3 g
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
oliwa z oliwek - 15 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE:
żaroodporne patelnię grillową ręcznik papierowy blachę papier do pieczenia tarkę o grubych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) Marynata Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku , 1/2 drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ML).
2.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
3.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. OBTACZAMY ŁOSOSIA W: marynacie.
4.ODSTAWIAMY NA 10-15:
minut do lodówki.
5.SAŁATKA CHLEBOWA DO:
naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany na mniejsze kawałki miąższ chleba, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry.
6.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY OLIWĄ:
z oliwek (ok. 30 ML), NASTĘPNIE: dodajemy połowę ziaren kolendry roztartych w moździerzu.
7.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ML) I: ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty).
8.PO TYM CZASIE:
wyjmujemy z piekarnika.
9.ODSTAWIAMY W CELU:
przestygnięcia.
10.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
upieczony chleb, kilka pomidorków koktajlowych miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków pokrojonych na pół, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser.
11.SKRAPIAMY OLIWĄ Z:
oliwek (ok. 15 ML), MIESZAMY,: doprawiamy solą i pieprzem.
12.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
odstawiamy.
13.SOS DO ZIMNEGO:
garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu.
14.UBIJAMY ZA POMOCĄ:
trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany).
15.NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z:
ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).
16.ŁOSOŚ ŁOSOSIA WYCIĄGAMY:
z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku.
17.ZA POMOCĄ PAPIEROWEGO:
ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową.
18.SMAŻYMY ŁOSOSIA Z:
obu stron przez chwilkę.
19.ŁOSOSIA PRZEKŁADAMY NA:
blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).
20.JAK PODAWAĆ PORCJĘ:
sałatki wkładamy do miski.
21.WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z:
piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut.
22.ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA:
sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.
23.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE

żaroodporne patelnię grillową ręcznik papierowy blachę papier do pieczenia tarkę o grubych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) Marynata Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku , 1/2 drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ML).

2

DOKŁADNIE MIESZAMY.

3

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. OBTACZAMY ŁOSOSIA W: marynacie.

4

ODSTAWIAMY NA 10-15

minut do lodówki.

5

SAŁATKA CHLEBOWA DO

naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany na mniejsze kawałki miąższ chleba, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry.

6

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY OLIWĄ

z oliwek (ok. 30 ML), NASTĘPNIE: dodajemy połowę ziaren kolendry roztartych w moździerzu.

7

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ML) I: ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty).

8

PO TYM CZASIE

wyjmujemy z piekarnika.

9

ODSTAWIAMY W CELU

przestygnięcia.

10

DO MISKI PRZEKŁADAMY

upieczony chleb, kilka pomidorków koktajlowych miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków pokrojonych na pół, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser.

11

SKRAPIAMY OLIWĄ Z

oliwek (ok. 15 ML), MIESZAMY,: doprawiamy solą i pieprzem.

12

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

odstawiamy.

13

SOS DO ZIMNEGO

garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu.

14

UBIJAMY ZA POMOCĄ

trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany).

15

NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z

ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).

16

ŁOSOŚ ŁOSOSIA WYCIĄGAMY

z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku.

17

ZA POMOCĄ PAPIEROWEGO

ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową.

18

SMAŻYMY ŁOSOSIA Z

obu stron przez chwilkę.

19

ŁOSOSIA PRZEKŁADAMY NA

blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).

20

JAK PODAWAĆ PORCJĘ

sałatki wkładamy do miski.

21

WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z

piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut.

22

ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA

sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.

23

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5427,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1356,9 kcal

🥑

Tłuszcz

70,3 g

🌾

Węglowodany

100,8 g

🥬

Błonnik

70,6 g

💪

Białko

70,6 g

Podobne przepisy