createyourhealth.pl

Letnie owoce pod kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Letnie owoce pod kruszonką

Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 2 łyżki
orzech włoski - 70 g
migdały płatki - 125 g
płatki owsiane - 80 g
cukier - 6 łyżek
malina - 750 g
masło - 150 g
mąka pszenna - 1 łyżka
sok z cytryny - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
lub kokilki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Kruszonka Siekamy orzechy.
2.PŁATKI I ZIARNO:
słonecznika prażymy na suchej patelni. ODSTAWIAMY I: studzimy.
3.WSYPUJEMY DO MISKI,:
dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
4.OWOCE OWOCE MIESZAMY:
z cukrem, mąką, sokiem z cytryny.
5.NACZYNIE DO ZAPIEKANIA:
(lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką.
6.ZAPIEKAMY OK.:
25 MINUT W: temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
7.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Letnie owoce pod kruszonką

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

lub kokilki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Kruszonka Siekamy orzechy.

2

PŁATKI I ZIARNO

słonecznika prażymy na suchej patelni. ODSTAWIAMY I: studzimy.

3

WSYPUJEMY DO MISKI,

dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.

4

OWOCE OWOCE MIESZAMY

z cukrem, mąką, sokiem z cytryny.

5

NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

(lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką.

6

ZAPIEKAMY OK.

25 MINUT W: temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

7

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3442,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

860,6 kcal

🥑

Tłuszcz

55,6 g

🌾

Węglowodany

88,1 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy