createyourhealth.pl

Lekki deser wiśniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Lekki deser wiśniowy

Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
jogurt naturalny - 400 ml
malina - 120 g
mięta świeża - 2 g
miód - 25 g
wiśnia - 250 g
żelatyna - 15 g
sok z limonki - 10 ml
orzech laskowy - 30 g
woda - 80 ml
płatki jaglane - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ WIŚNIOWĄ:
Wiśnie wrzucamy do garnka. Część wody dajemy do żelatyny, aby napęczniała, resztę wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy miód, żelatynę i sok z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ DESERU:
Płatki jaglane błyskawiczne zalewamy ok. 80 ml wody. Orzechy miksujemy lub drobno siekamy. Mieszamy.
3.UKŁADAMY DESER W PUCHARKACH:
Zestaloną galaretkę wrzucamy do misy miksera i ubijamy ok. 5 minut, aż z galaretki zrobi się puszysta pianka. Piankę przekładamy do worka cukierniczego. Na dno pucharków wsypujemy płatki jaglane z orzechami. Szprycujemy na wierzch piankę. Pucharki schładzamy w lodówce 2-3 minuty. Na piankę wykładamy po 1,5 łyżki jogurtu naturalnego. Nakładamy kolejną porcję kaszy jaglanej i piankę wiśniową.
4.DEKORUJEMY:
Deser dekorujemy malinami, borówkami i listkami mięty.
Lekki deser wiśniowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ WIŚNIOWĄ

Wiśnie wrzucamy do garnka. Część wody dajemy do żelatyny, aby napęczniała, resztę wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy miód, żelatynę i sok z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ DESERU

Płatki jaglane błyskawiczne zalewamy ok. 80 ml wody. Orzechy miksujemy lub drobno siekamy. Mieszamy.

3

UKŁADAMY DESER W PUCHARKACH

Zestaloną galaretkę wrzucamy do misy miksera i ubijamy ok. 5 minut, aż z galaretki zrobi się puszysta pianka. Piankę przekładamy do worka cukierniczego. Na dno pucharków wsypujemy płatki jaglane z orzechami. Szprycujemy na wierzch piankę. Pucharki schładzamy w lodówce 2-3 minuty. Na piankę wykładamy po 1,5 łyżki jogurtu naturalnego. Nakładamy kolejną porcję kaszy jaglanej i piankę wiśniową.

4

DEKORUJEMY

Deser dekorujemy malinami, borówkami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

890 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

222,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy