createyourhealth.pl

Kajmak na trzy sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!

Kajmak na trzy sposoby

Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

sól himalajska - 0,5 łyżeczki
cukier - 600 g
masło - 100 g
mleko 3,2% - 100 ml
wanilia - 3 g
śmietana 30% - 200 ml
mleko skondensowane - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.KAJMAK WANILIOWY CUKIER:
z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas).
2.NA KOŃCU DODAJEMY:
miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.
3.KAJMAK Z MLEKA:
skondensowanego Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są.
4.PUSZKĘ UMIESZCZAMY W:
garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta.
5.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
przez ok.
6.2-2,5 GODZINY NA:
wolnym ogniu.
7.PUSZKĘ STUDZIMY I:
dopiero wtedy możemy ją otworzyć.
8.KAJMAK Z SOLĄ:
morską Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.
9.GDY MASA TROCHĘ:
przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.
Kajmak na trzy sposoby

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KAJMAK WANILIOWY CUKIER

z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas).

2

NA KOŃCU DODAJEMY

miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.

3

KAJMAK Z MLEKA

skondensowanego Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są.

4

PUSZKĘ UMIESZCZAMY W

garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta.

5

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

przez ok.

6

2-2,5 GODZINY NA

wolnym ogniu.

7

PUSZKĘ STUDZIMY I

dopiero wtedy możemy ją otworzyć.

8

KAJMAK Z SOLĄ

morską Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.

9

GDY MASA TROCHĘ

przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7914 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

395,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

69,7 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy