Łopatka duszona w cydrze • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY MIĘSO
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
DUSIMY ŁOPATKĘ W CYDRZE
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
DO DANIA DODAJEMY PĘCZAK
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3094,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,8 kcal
Tłuszcz
25,3 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!