Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.
PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ
Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY
Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
PODAJEMY ŁOSOSIA
Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1478,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,4 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
3,9 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Domowa granola z airfryera
Mamy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie! Chrupiąca granola dostarczy energii, by dobrze zacząć dzień, i wystarczy na kilka porcji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!