createyourhealth.pl

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem

Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 30 g
miód - 2 łyżeczki
mozzarella - 2 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz cytrynowy - 1 szczypta
pistacje - 30 g
sól - 1 szczypta
trybula - 4 g
szparagi zielone - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.
2.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWY WINEGRET:
Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.
3.PODAJEMY SZPARAGI Z MOZZARELLĄ:
Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.
Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.

2

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWY WINEGRET

Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.

3

PODAJEMY SZPARAGI Z MOZZARELLĄ

Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1209,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

7,4 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy