createyourhealth.pl

Lubelski napój żniwny z rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie

Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Lubelski napój żniwny z rabarbaru

Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 4 łyżki
rabarbar - 1 kg
mięta świeża - 25 g
woda - 3 l

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU:
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY:
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
3.PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU:
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
4.ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY:
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Lubelski napój żniwny z rabarbaru

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU

Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY

Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.

3

PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU

Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.

4

ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY

Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

381,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

31,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

7,6 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

0,8 g

Podobne przepisy