createyourhealth.pl

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką

Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
bazylia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
olej słonecznikowy - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
bulion drobiowy - 0,5 l
rozmaryn świeży - 32 g
sól - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
szynka szwarcwaldzka - 160 g
włoszczyzna - 100 g
groch - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY WYKAŁACZKI BLENDER:
brytfankę Przygotuj wcześniej Żółty groch namaczaj w wodzie przez ok. 60 MINUT.
2.KASZA GROCHOWA W:
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
3.DODAJEMY WARZYWA KORZENNE:
pokrojone w kostkę i smażymy około 5 minut.
4.POTEM DODAJEMY 1:
gałązkę rozmarynu, odcedzony żółty groch i podlewamy przygotowanym rosołem drobiowym.
5.PIEPRZYMY, SOLIMY I:
gotujemy 20-25 minut. ROSÓŁ DOLEWAMY WEDŁUG: potrzeby.
6.UGOTOWANĄ MIESZANINĘ WLEWAMY:
do miksera.
7.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z cytryny i miksujemy.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY 2:
łyżki oliwy z oliwek i ponownie miksujemy.
9.NA KONIEC DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy rosołu drobiowego i ostatni raz miksujemy.
10.PIERSI Z KURCZAKA:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pieprzymy i solimy z obu stron.
11.NA KAŻDY PLASTEREK:
mięsa kładziemy 2 liście bazylii, zawijamy w 2 plasterki szynki schwarzwaldzkiej.
12.SPINAMY KILKAKROTNIE WYKAŁACZKAMI,:
żeby się nie rozwinęły.
13.W TEN SPOSÓB:
przygotowane piersi z kurczaka szybko opiekamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju słonecznikowym (mniej więcej 2 łyżki).
14.SMAŻYMY RAZEM Z:
3 gałązkami świeżego rozmarynu.
15.POTEM RUMIANE ROLADKI:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-10 minut.
16.CUKINIA CUKINIĘ KROIMY:
na grubsze plasterki.
17.PIEPRZYMY JE I:
solimy, smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek (mniej więcej 2 łyżki).
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy najpierw kaszę grochową, na niej kładziemy plasterki opieczonej cukinii oraz rozciętą roladkę mięsa, z którego wyciągnęliśmy wykałaczki.
19.NA KONIEC CAŁOŚĆ:
skrapiamy oliwą z oliwek.
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY WYKAŁACZKI BLENDER

brytfankę Przygotuj wcześniej Żółty groch namaczaj w wodzie przez ok. 60 MINUT.

2

KASZA GROCHOWA W

garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki.

3

DODAJEMY WARZYWA KORZENNE

pokrojone w kostkę i smażymy około 5 minut.

4

POTEM DODAJEMY 1

gałązkę rozmarynu, odcedzony żółty groch i podlewamy przygotowanym rosołem drobiowym.

5

PIEPRZYMY, SOLIMY I

gotujemy 20-25 minut. ROSÓŁ DOLEWAMY WEDŁUG: potrzeby.

6

UGOTOWANĄ MIESZANINĘ WLEWAMY

do miksera.

7

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z cytryny i miksujemy.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY 2

łyżki oliwy z oliwek i ponownie miksujemy.

9

NA KONIEC DOPRAWIAMY

solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy rosołu drobiowego i ostatni raz miksujemy.

10

PIERSI Z KURCZAKA

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pieprzymy i solimy z obu stron.

11

NA KAŻDY PLASTEREK

mięsa kładziemy 2 liście bazylii, zawijamy w 2 plasterki szynki schwarzwaldzkiej.

12

SPINAMY KILKAKROTNIE WYKAŁACZKAMI,

żeby się nie rozwinęły.

13

W TEN SPOSÓB

przygotowane piersi z kurczaka szybko opiekamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju słonecznikowym (mniej więcej 2 łyżki).

14

SMAŻYMY RAZEM Z

3 gałązkami świeżego rozmarynu.

15

POTEM RUMIANE ROLADKI

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-10 minut.

16

CUKINIA CUKINIĘ KROIMY

na grubsze plasterki.

17

PIEPRZYMY JE I

solimy, smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek (mniej więcej 2 łyżki).

18

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy najpierw kaszę grochową, na niej kładziemy plasterki opieczonej cukinii oraz rozciętą roladkę mięsa, z którego wyciągnęliśmy wykałaczki.

19

NA KONIEC CAŁOŚĆ

skrapiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2948,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

737,2 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

62,6 g

💪

Białko

62,6 g

Podobne przepisy