createyourhealth.pl

Owoce pod chrupiącą kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Owoce pod chrupiącą kruszonką

Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 200 g
śliwka - 400 g
cukier - 75 g
cynamon - 2 szczypty
wanilia - 3 g
masło - 25 g
mąka pszenna - 100 g
płatki jaglane - 25 g
płatki owsiane - 25 g
lody waniliowe - 300 g
sok malinowy - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY OWOCE:
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.
2.ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ:
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
3.PIECZEMY OWOCE:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.
Owoce pod chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY OWOCE

Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.

2

ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ

Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

3

PIECZEMY OWOCE

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3133,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

56,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy