createyourhealth.pl

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów

Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 2 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
kabanos - 300 g
makaron pełnoziarnisty - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech nerkowca - 60 g
parmezan tarty - 5 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 125 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w malakserze. Miksujemy z oliwą na gładką masę.
2.KROIMY KABANOSY I OLIWKI:
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, a oliwki w talarki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kabanosy. Makaron odcedzamy i dodajemy do kabanosów. Wodę z makaronu pozostawiamy i podlewamy nią sos, jeśli będzie zbyt gęsty. Dodajemy oliwki. Cebulę kroimy w talarki i umieszczamy w zimnej wodzie.
3.DODAJEMY PESTO DO MAKARONU:
Do makaronu dodajemy dwie łyżki pesto i mieszamy. Dodajemy cebulę i od razu podajemy. Na talerzu dekorujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w malakserze. Miksujemy z oliwą na gładką masę.

2

KROIMY KABANOSY I OLIWKI

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, a oliwki w talarki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kabanosy. Makaron odcedzamy i dodajemy do kabanosów. Wodę z makaronu pozostawiamy i podlewamy nią sos, jeśli będzie zbyt gęsty. Dodajemy oliwki. Cebulę kroimy w talarki i umieszczamy w zimnej wodzie.

3

DODAJEMY PESTO DO MAKARONU

Do makaronu dodajemy dwie łyżki pesto i mieszamy. Dodajemy cebulę i od razu podajemy. Na talerzu dekorujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2535,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1268 kcal

🥑

Tłuszcz

66,1 g

🌾

Węglowodany

122,1 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

47,8 g

Podobne przepisy