Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GOTUJEMY MAKARON
al dente w lekko osolonej wodzie.
NASTĘPNIE ODCEDZAMY, ZACHOWUJĄC
1/2 szklanki wody.
DO WYSOKIEGO NACZYNIA
wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii.
DODAJEMY STARTY PARMEZAN
lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
miksujemy blenderem.
STOPNIOWO DODAJEMY WCZEŚNIEJ
zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
JAK PODAWAĆ ODCEDZONY
makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
UWAGA
PESTO MOŻNA: również używać do smarowania grzanek.
W SŁOICZKU, ZALANE
z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1858,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,7 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
18,8 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!

Pistacjowa karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!