createyourhealth.pl

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym

Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
burak - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
curry - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
papryka czerwona - 0,5 szt.
dynia hokkaido - 0,5 szt.
majonez - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 2 łyżki
tymianek świeży - 10 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
2.PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY FRYTKI:
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP PAPRYKOWY:
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.

2

PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY FRYTKI

Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP PAPRYKOWY

Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1275,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

47,2 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl