createyourhealth.pl

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym

Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 250 g
bulion warzywny - 800 ml
cebula - 1 szt.
masło - 3 łyżki
mleko - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 500 g
ser gorgonzola - 80 g
sól - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
tymianek świeży - 20 g
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki, a pieczarki w plastry. Oba składniki podsmażamy z cebulą na 2 łyżkach gorącego masła przez 5-7 minut do zeszklenia. Dolewamy gorący bulion, dodajemy mleko i ziemniaki. Zagotowujemy.
2.DODAJEMY ZIOŁA DO ZUPY:
Listki tymianku i 4 liście szałwii dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki, a pieczarki w plastry. Oba składniki podsmażamy z cebulą na 2 łyżkach gorącego masła przez 5-7 minut do zeszklenia. Dolewamy gorący bulion, dodajemy mleko i ziemniaki. Zagotowujemy.

2

DODAJEMY ZIOŁA DO ZUPY

Listki tymianku i 4 liście szałwii dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1451,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

43,6 g

🥬

Błonnik

12,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl