Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki, a pieczarki w plastry. Oba składniki podsmażamy z cebulą na 2 łyżkach gorącego masła przez 5-7 minut do zeszklenia. Dolewamy gorący bulion, dodajemy mleko i ziemniaki. Zagotowujemy.
DODAJEMY ZIOŁA DO ZUPY
Listki tymianku i 4 liście szałwii dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1451,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,9 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
43,6 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!