createyourhealth.pl

Makaron z chorizo i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Makaron z chorizo i krewetkami

Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
chorizo - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
groszek, mrożony - 200 g
krewetki - 300 g
makaron tagliatelle - 500 g
ser mascarpone - 250 g
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
pistacje - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 250 g
wino białe - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO MAKARONU:
Cebulę drobno siekamy w kostkę. Czosnek kroimy w plastry. Na patelnię rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smażymy, aż puści sok i odparuje. Dodajemy czosnek z cebulą i smażymy. Dodajemy krewetki, groszek mrożony i pomidorki przekrojone na pół. Podlewamy winem i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy serek mascarpone. Pietruszkę siekamy i dodajemy na końcu do sosu.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron świeży gotujemy według wskazań na opakowaniu.
3.PODAJEMY DANIE:
W głębokim talerzu wykładamy makaron, dodajemy porcję sosu. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Makaron z chorizo i krewetkami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS DO MAKARONU

Cebulę drobno siekamy w kostkę. Czosnek kroimy w plastry. Na patelnię rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smażymy, aż puści sok i odparuje. Dodajemy czosnek z cebulą i smażymy. Dodajemy krewetki, groszek mrożony i pomidorki przekrojone na pół. Podlewamy winem i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy serek mascarpone. Pietruszkę siekamy i dodajemy na końcu do sosu.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron świeży gotujemy według wskazań na opakowaniu.

3

PODAJEMY DANIE

W głębokim talerzu wykładamy makaron, dodajemy porcję sosu. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4027,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

55,1 g

🥬

Błonnik

19,5 g

💪

Białko

19,5 g

Podobne przepisy