Makaron z musem jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON Z ZIEMNIAKAMI
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
DANIE ZAPIEKAMY
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
ZAPIEKANKĘ PODAJEMY Z MUSEM JABŁKOWYM
Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4912,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
818,7 kcal
Tłuszcz
54,9 g
Węglowodany
63,2 g
Błonnik
17,2 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Panna cotta z liczi
Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!