createyourhealth.pl

Sałatka z białej fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!

Sałatka z białej fasoli

Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
burak - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała - 170 g
granat - 0,5 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 2 łyżki
orzech pekan - 2 łyżki
Szpinak Baby - 50 g
musztarda - 1 łyżeczka
olej lniany - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
syrop z agawy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY FASOLĘ:
Fasolę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 12 godzin.
2.GOTUJEMY FASOLĘ:
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dolewamy dużą ilość wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu, aż fasola będzie miękka – tuż przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.
3.PIECZEMY BURAKI:
Buraki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem i octem balsamicznym. Buraki zawijamy szczelnie w folie aluminiową (każdy z osobna) i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165°C. Maja one być półtwarde. Gdy się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę obieramy, pozbywając się także białej otoczki z cząstek. Na półmisek wykładamy umyty, osuszony szpinak, dodajemy buraki, fasolę, kawałki pomarańczy, pestki granatu oraz orzeszki pinii i orzechy pekan.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W małym rondelku łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z resztą składników sosu i podgrzewamy, mieszając. Sałatkę polewamy przestudzonym sosem.
Sałatka z białej fasoli

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY FASOLĘ

Fasolę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 12 godzin.

2

GOTUJEMY FASOLĘ

Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dolewamy dużą ilość wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu, aż fasola będzie miękka – tuż przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.

3

PIECZEMY BURAKI

Buraki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem i octem balsamicznym. Buraki zawijamy szczelnie w folie aluminiową (każdy z osobna) i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165°C. Maja one być półtwarde. Gdy się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę obieramy, pozbywając się także białej otoczki z cząstek. Na półmisek wykładamy umyty, osuszony szpinak, dodajemy buraki, fasolę, kawałki pomarańczy, pestki granatu oraz orzeszki pinii i orzechy pekan.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W małym rondelku łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z resztą składników sosu i podgrzewamy, mieszając. Sałatkę polewamy przestudzonym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1203,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

300,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy