createyourhealth.pl

Makaron z pesto szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Makaron z pesto szpinakowym

Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 150 g
orzeszki piniowe - 40 g
parmiggiano reggiano - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
szpinak świeży - 80 g
bazylia świeża - 1 pęczek
sok z cytryny - 2,5 łyżeczki
chili płatki - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
lód - 2 szt.
makaron tagliatelle - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY SKŁADNIKI:
Do misy termorobota MC Smart dodajemy orzeszki, tarty ser parmiggiano reggiano i obrane ząbki czosnku. Blendujemy składniki,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 2 minuty / obroty: 8. Co około 30 sekund przerywamy program, aby zebrać składniki ze ścianek szpatułką.
2.DODAJEMY ZIELONE SKŁADNIKI I PRZYPRAWY:
Do misy dodajemy umyty szpinak, liście bazylii, płatki chili, sól (1 łyżeczka) oraz sok z cytryny. Rozdrabniamy całość, do uzyskania gładkiej masy,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 4 minuty / obroty: 8. Podczas blendowania stopniowo dodajemy kostki lodu oraz oliwę z oliwek.
3.GOTUJEMY MAKARON:
W międzyczasie gotujemy makaron tagliatelle, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.ŁĄCZYMY PESTO Z MAKARONEM:
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu podajemy.
Makaron z pesto szpinakowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Do misy termorobota MC Smart dodajemy orzeszki, tarty ser parmiggiano reggiano i obrane ząbki czosnku. Blendujemy składniki,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 2 minuty / obroty: 8. Co około 30 sekund przerywamy program, aby zebrać składniki ze ścianek szpatułką.

2

DODAJEMY ZIELONE SKŁADNIKI I PRZYPRAWY

Do misy dodajemy umyty szpinak, liście bazylii, płatki chili, sól (1 łyżeczka) oraz sok z cytryny. Rozdrabniamy całość, do uzyskania gładkiej masy,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 4 minuty / obroty: 8. Podczas blendowania stopniowo dodajemy kostki lodu oraz oliwę z oliwek.

3

GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie gotujemy makaron tagliatelle, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

ŁĄCZYMY PESTO Z MAKARONEM

Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3326 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

831,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,9 g

🌾

Węglowodany

76,5 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy