createyourhealth.pl

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami

Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 płat
jajko - 1 szt.
sól w płatkach - 1 łyżeczka
ser gorgonzola z mascarpone i pistacjami - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na parzystą liczbę 3-centymetrowych pasków.
2.ZWIJAMY CRUFFINY:
Paski ciasta sklejamy po dwa tak, aby z każdej strony były ok. 2-centymetrowe kawałki niepołączone z drugim paskiem. Następnie ciasto zwijamy w rulon, tworząc ślimaka i zawijając pojedyncze kawałki ciasta pod spód. Tak przygotowane ślimaki przekładamy do natłuszczonej formy do muffinek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy płatkami soli.
3.PIECZEMY CRUFFINY:
Cruffiny pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
4.NADZIEWAMY CRUFFINY:
Ser przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim wystudzone cruffiny.
Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na parzystą liczbę 3-centymetrowych pasków.

2

ZWIJAMY CRUFFINY

Paski ciasta sklejamy po dwa tak, aby z każdej strony były ok. 2-centymetrowe kawałki niepołączone z drugim paskiem. Następnie ciasto zwijamy w rulon, tworząc ślimaka i zawijając pojedyncze kawałki ciasta pod spód. Tak przygotowane ślimaki przekładamy do natłuszczonej formy do muffinek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy płatkami soli.

3

PIECZEMY CRUFFINY

Cruffiny pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

4

NADZIEWAMY CRUFFINY

Ser przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim wystudzone cruffiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1135,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

189,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

5,6 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy