Maślane ciasto z jabłkami i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.
UCIERAMY MASŁO
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).
KARMELIZUJEMY MIGDAŁY
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.
CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5530,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
460,9 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
48,4 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!

ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożona matcha latte
Wyjątkowy smak matchy w połączeniu ze spienionym mlekiem, czyli mrożona matcha latte! To pyszny pomysł na napój idealny na gorący dzień.

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.