createyourhealth.pl

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową

Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier - 140 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jabłko czerwone - 400 g
mąka pszenna - 240 g
migdały - 125 g
proszek do pieczenia - 8 g
cukier trzcinowy - 110 g
konfitura truskawkowa - 180 g
masło - 40 g
płatki kukurydziane - 90 g
śmietana 12% - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.MASŁO ROZPUSZCZAMY W:
rondelku, studzimy.
2.JAJKA UBIJAMY NA:
puszystą masę.
3.CAŁY CZAS MIKSUJĄC:
dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy).
4.
WYŁĄCZAMY MIKSER.
5.DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ:
przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
6.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
7.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
8.JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY:
i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 CM.
9.NA WIERZCHU CIASTA:
układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp.
10.180°C (BEZ:
termoobiegu).
11.MASŁO, CUKIER TRZCINOWY:
i śmietankę zagotowujemy.
12.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy.
13.NA WYPIECZONE CIASTO,:
między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową.
14.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KRUCHĄ:
posypką z płatków. CIASTO PONOWNIE PIECZEMY: w temp.
15.180°C OKOŁO 20:
minut.
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASŁO ROZPUSZCZAMY W

rondelku, studzimy.

2

JAJKA UBIJAMY NA

puszystą masę.

3

CAŁY CZAS MIKSUJĄC

dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy).

4

WYŁĄCZAMY MIKSER.

5

DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ

przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały.

6

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

7

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta.

8

JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY

i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 CM.

9

NA WIERZCHU CIASTA

układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp.

10

180°C (BEZ

termoobiegu).

11

MASŁO, CUKIER TRZCINOWY

i śmietankę zagotowujemy.

12

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy.

13

NA WYPIECZONE CIASTO,

między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową.

14

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KRUCHĄ

posypką z płatków. CIASTO PONOWNIE PIECZEMY: w temp.

15

180°C OKOŁO 20

minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5159 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

67,2 g

🥬

Błonnik

9,0 g

💪

Białko

9,0 g

Podobne przepisy