createyourhealth.pl

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym

Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 1 łyżeczka
cebula - 3 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
pomidorki koktajlowe - 300 g
rozmaryn świeży - 1 łyżeczka
mięso wieprzowe schab - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
śmietana 18% - 6 łyżek
ser twaróg półtłusty - 4 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIĘSO KROIMY:
na kawałki, przekładamy do miski.
2.OLIWĘ, DROBNO POSIEKANY:
czosnek, rozmaryn, bazylię i pieprz (do smaku) łączymy razem, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
3.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 30 minut.
4.NA NAMOCZONE W:
zimnej wodzie drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w ósemki cebule.
5.POZOSTAŁĄ W MISCE:
marynatą za pomocą pędzelka smarujemy pomidorki i cebulę na szaszłykach.
6.GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH:
stron, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.
7.TWAROŻEK ŁĄCZYMY ZE:
śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
8.DODAJEMY DROBNO POSIEKANY:
czosnek i szczypiorek.
9.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
kminem, solą i pieprzem.
Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIĘSO KROIMY

na kawałki, przekładamy do miski.

2

OLIWĘ, DROBNO POSIEKANY

czosnek, rozmaryn, bazylię i pieprz (do smaku) łączymy razem, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

3

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 30 minut.

4

NA NAMOCZONE W

zimnej wodzie drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w ósemki cebule.

5

POZOSTAŁĄ W MISCE

marynatą za pomocą pędzelka smarujemy pomidorki i cebulę na szaszłykach.

6

GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH

stron, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.

7

TWAROŻEK ŁĄCZYMY ZE

śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

8

DODAJEMY DROBNO POSIEKANY

czosnek i szczypiorek.

9

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

kminem, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1651,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

412,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

15,9 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl