Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO KROIMY
na kawałki, przekładamy do miski.
OLIWĘ, DROBNO POSIEKANY
czosnek, rozmaryn, bazylię i pieprz (do smaku) łączymy razem, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 30 minut.
NA NAMOCZONE W
zimnej wodzie drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w ósemki cebule.
POZOSTAŁĄ W MISCE
marynatą za pomocą pędzelka smarujemy pomidorki i cebulę na szaszłykach.
GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH
stron, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.
TWAROŻEK ŁĄCZYMY ZE
śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANY
czosnek i szczypiorek.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
kminem, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1651,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,9 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
15,9 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Kanapka drwalska
Kanapka w rozmiarze XL – chleb drwala, kiełbasa i ser gouda są w stanie zaspokoić nawet największy wilczy apetyt.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Kanapka zielenina z grilla
Grillowane warzywa w duecie z puszystym pieczywem, a do tego świeże oregano i oliwa z oliwek. To kanapka na każdą okazję!

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!