Zupa z czerwonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 220 stopni Przygotuj wcześniej Ugotuj rosół z kurczaka.
PRZYGOTOWANIE PAPRYKI MYJEMY,
wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla.
PIECZEMY, AŻ SKÓRKA
nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
WYJMUJEMY PAPRYKI, WKŁADAMY
je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę, czosnek siekamy.
W RONDLU LUB
garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli.
WLEWAMY BULION
drobiowy.
UPIECZONĄ PAPRYKĘ OBIERAMY
ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru.
WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWUJEMY,
po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
PO TYM CZASIE
zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
ozdobioną posiekanym rozmarynem .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
676 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!