Mintaj z sosem bordelaise • przepis • składniki • przygotowanie
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.
UKŁADAMY SZPINAK W FOREMKACH
Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.
PIECZEMY ZAPIEKANKI
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1228,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,1 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
9,9 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Idealny biszkopt
Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!