createyourhealth.pl

Orzechowe babeczki • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Orzechowe babeczki

Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 3 szt.
masło - 75 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 130 g
miód - 150 g
sok z pomarańczy - 50 ml
mieszanka orzechów - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY:
i robimy w niej zagłębienie.
2.DO ŚRODKA DODAJEMY:
masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
za pomocą noża.
4.GDY SKŁADNIKI ZACZNĄ:
się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
5.ZAGNIECIONE CIASTO ZAWIJAMY:
w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
6.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość około 3-4 mm.
7.WYCINAMY KOŁA, PASUJĄCE:
wielkością do foremek do babeczek.
8.NA PATELNIĘ WSYPUJEMY:
pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). PODGRZEWAMY.
9.GDY ORZECHY SĄ:
ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy.
10.MIESZAMY, POZWALAJĄC CZĘŚCI:
soku odparować. NASTĘPNIE DELIKATNIE KARMELIZUJEMY: orzechy.
11.DO WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH:
foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk.
12.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Orzechowe babeczki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY

i robimy w niej zagłębienie.

2

DO ŚRODKA DODAJEMY

masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

za pomocą noża.

4

GDY SKŁADNIKI ZACZNĄ

się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).

5

ZAGNIECIONE CIASTO ZAWIJAMY

w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

6

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość około 3-4 mm.

7

WYCINAMY KOŁA, PASUJĄCE

wielkością do foremek do babeczek.

8

NA PATELNIĘ WSYPUJEMY

pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). PODGRZEWAMY.

9

GDY ORZECHY SĄ

ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy.

10

MIESZAMY, POZWALAJĄC CZĘŚCI

soku odparować. NASTĘPNIE DELIKATNIE KARMELIZUJEMY: orzechy.

11

DO WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH

foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk.

12

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2601,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

650,3 kcal

🥑

Tłuszcz

34,5 g

🌾

Węglowodany

75,8 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy