createyourhealth.pl

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 200 g
migdały - 100 g
sól - 2 szczypty
śmietana 18% - 2 łyżki
mąka pszenna - 200 g
cukier trzcinowy - 200 g
rabarbar - 400 g
truskawka - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO:
Dwa rodzaje mąki siekamy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, cukrem waniliowym (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy) oraz solą. Dodajemy żółtka oraz 2-3 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.UKŁADAMY OWOCE:
Pokrojony rabarbar mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Przygotowane owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część owoców. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ułożone na wierzchu owoce posypujemy posiekanymi migdałami.
4.PIECZEMY CIASTO:
Pieczemy ok. 40‑45 minut w temperaturze ok. 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu). Ciasto podajemy wystudzone.
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Dwa rodzaje mąki siekamy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, cukrem waniliowym (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy) oraz solą. Dodajemy żółtka oraz 2-3 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

UKŁADAMY OWOCE

Pokrojony rabarbar mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Przygotowane owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część owoców. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ułożone na wierzchu owoce posypujemy posiekanymi migdałami.

4

PIECZEMY CIASTO

Pieczemy ok. 40‑45 minut w temperaturze ok. 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu). Ciasto podajemy wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4900,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

408,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

51,6 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy