createyourhealth.pl

Sałatka z batatem • przepis • składniki • przygotowanie

Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Sałatka z batatem

Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
batat - 1 szt.
brukselka - 100 g
ciecierzyca konserwowa - 80 g
jarmuż - 60 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
nasiona chia - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 75 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok pomarańczowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BATAT:
Batat myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy talarek skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: wędzoną papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem.
2.DOKŁADAMY CIECIERZYCĘ:
Po upływie 20 minut wyjmujemy z piekarnika blachę z batatami i wykładamy na nią odsączoną z zalewy ciecierzycę skropioną oliwą. Blachę wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca, a bataty miękkie.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Oliwę z oliwek, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z cytryny, syrop klonowy, musztardę, nasiona chia i sól łączymy w miseczce, a następnie dokładnie mieszamy, np. za pomocą rózgi kuchennej.
4.KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ:
W osobnej dużej misce łączymy jarmuż z poszatkowaną brukselką. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy całość za pomocą dłoni. Sałatkę przekładamy do osobnych miseczek.
Sałatka z batatem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BATAT

Batat myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy talarek skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: wędzoną papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem.

2

DOKŁADAMY CIECIERZYCĘ

Po upływie 20 minut wyjmujemy z piekarnika blachę z batatami i wykładamy na nią odsączoną z zalewy ciecierzycę skropioną oliwą. Blachę wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca, a bataty miękkie.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę z oliwek, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z cytryny, syrop klonowy, musztardę, nasiona chia i sól łączymy w miseczce, a następnie dokładnie mieszamy, np. za pomocą rózgi kuchennej.

4

KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ

W osobnej dużej misce łączymy jarmuż z poszatkowaną brukselką. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy całość za pomocą dłoni. Sałatkę przekładamy do osobnych miseczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1353,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

676,7 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

70,2 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z batatem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl