createyourhealth.pl

Muffinki cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie

Szybko i sprawnie przygotuj muffinki cytrynowe. Z pomocą przyjdzie Ci airfryer, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Spraw swojej rodzinie lub gościom niespodziankę i podaj pyszne, pełne cytrynowego aromatu muffinki.

Muffinki cytrynowe

Szybko i sprawnie przygotuj muffinki cytrynowe. Z pomocą przyjdzie Ci airfryer, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Spraw swojej rodzinie lub gościom niespodziankę i podaj pyszne, pełne cytrynowego aromatu muffinki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 160 g
cukier - 80 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
masło - 60 g
jogurt grecki - 30 g
jajko - 1 szt.
aromat cytrynowy - 5 ml
skórka cytryny tarta -
sok z cytryny - 1 łyżeczka
mleko - 125 ml
borówki -
bita śmietana -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI:
Przygotowujemy foremki na muffinki. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy roztopione, wystudzone masło, jajko, jogurt grecki, ekstrakt cytrynowy, skórkę cytryny oraz sok z cytryny i mleko. Mokrą mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy, by się dokładnie połączyły. Masę przelewamy do foremek na muffiny, wypełniając je w ¾ wysokości. Wierzch posypujemy borówkami.
2.PIECZEMY MUFFINKI:
Foremki na muffinki przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i studzimy je.
3.DEKORUJEMY MUFFINKI:
Muffinki możemy udekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną.
 Muffinki cytrynowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI

Przygotowujemy foremki na muffinki. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy roztopione, wystudzone masło, jajko, jogurt grecki, ekstrakt cytrynowy, skórkę cytryny oraz sok z cytryny i mleko. Mokrą mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy, by się dokładnie połączyły. Masę przelewamy do foremek na muffiny, wypełniając je w ¾ wysokości. Wierzch posypujemy borówkami.

2

PIECZEMY MUFFINKI

Foremki na muffinki przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i studzimy je.

3

DEKORUJEMY MUFFINKI

Muffinki możemy udekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1479,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

34,8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy