Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO MUFFINÓW
Każde wgłębienie w formie do muffinów wykładamy plastrem prosciutto.
ROZDRABNIAMY SER
Do pojemnika miksującego dodajemy ser cheddar i rozdrabniamy go – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy szpinak, szczypior z cebuli i suszone pomidory. Składniki rozdrabniamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6– i przekładamy do miski z serem.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, wlewamy mleko i doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie do masy jajecznej dodajemy posiekane składniki i ponownie mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.
PIECZEMY MUFFINKI
Gotową masę przelewamy do wyłożonych szynką prosciutto wgłębień w formie do muffinek. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
937,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,4 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
5,1 g
Błonnik
0,3 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!