Domowy cebularz z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w kostkę blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy mak. Mieszamy.
PIECZEMY CEBULARZ
Jajko rozmącamy w miseczce. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY CEBULARZ
Śmietanę mieszamy w miseczce z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
344,3 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!

Faszerowana papryka na śniadanie
Chcecie poznać doskonałą opcję na pyszne śniadanie? Sprawdź przepis Pauli na faszerowane papryki wypełnione szynką, oliwkami, jajkami i innym dobrem! Smacznego!