createyourhealth.pl

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie

Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

masło orzechowe - 1 łyżka
mąka migdałowa - 110 g
olej kokosowy - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
daktyle suszone - 8 szt.
cukier puder - 90 g
jajko - 6 szt.
wanilia - 3 g
ser mascarpone - 500 g
mąka ziemniaczana - 5 łyżek
mleczko kokosowe - 400 ml
twaróg sernikowy mielony - 500 g
kakao - 4 łyżeczki
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI SPODU:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15-20 minut, następnie odcedzamy, zachowując wodę. Orzechy blendujemy drobno. Do misy miksera dajemy mąkę migdałową, zmielone orzechy, daktyle, kakao, olej kokosowy, jajko, sodę, masło orzechowe i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wodę, w której moczyliśmy daktyle. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową porcji przygotowanego cukru pudru przez 10 minut. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy, dodając po jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i również dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru pudru, a po chwili również szczyptę soli. Ubite białka łączymy z masą serową i przekładamy na upieczony spód.
3.PIECZEMY SERNIK:
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175°C. Na ostatniej półce ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik kładziemy na środkowej półce i pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia dekorujemy sernik i podajemy.
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI SPODU

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15-20 minut, następnie odcedzamy, zachowując wodę. Orzechy blendujemy drobno. Do misy miksera dajemy mąkę migdałową, zmielone orzechy, daktyle, kakao, olej kokosowy, jajko, sodę, masło orzechowe i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wodę, w której moczyliśmy daktyle. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową porcji przygotowanego cukru pudru przez 10 minut. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy, dodając po jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i również dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru pudru, a po chwili również szczyptę soli. Ubite białka łączymy z masą serową i przekładamy na upieczony spód.

3

PIECZEMY SERNIK

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175°C. Na ostatniej półce ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik kładziemy na środkowej półce i pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia dekorujemy sernik i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6619,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

441,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,3 g

🌾

Węglowodany

18,3 g

🥬

Błonnik

15,7 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy