Mus czekoladowy z awokado i bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY
w kąpieli wodnej.
CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO
kielicha blendera.
DODAJEMY OBRANE I
pozbawione pestek awokado , kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników.
DODAJEMY KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ
i ponownie miksujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY MLECZKO
kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.
MUS NAKŁADAMY DO
miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).
GDY MUS JUŻ
się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany .
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, wkładamy pokrojone banany i cukier.
SMAŻYMY PLASTERKI BANANÓW
z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
WLEWAMY SOK POMARAŃCZOWY
i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje.
GORĄCE BANANY NAKŁADAMY
na wierzch musu.
NA SUCHEJ PATELNI
prażymy wiórki kokosowe.
PODPRAŻONYMI WIÓRKAMI POSYPUJEMY
wierzch deseru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3021 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
503,5 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!