Mus waniliowy z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GALARETKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.
DODAJEMY CUKIER PUDER,
gotujemy mieszając 2-3 minuty. MIKSUJEMY.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W
25 g zimnej wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
NASTĘPNIE ŁĄCZYMY JĄ
z musem truskawkowym.
SCHŁADZAMY DO 35°C,
wlewamy do kieliszków i chłodzimy w lodówce około 40 minut.
MUS WANILIOWY ZAGOTOWUJEMY
20 g cukru z 20 g wody.
UBIJAMY ŻÓŁTKA, ZALEWAMY
je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
ze sobą łączymy.
ZA POMOCĄ WORKA
cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
kolejne 40 minut.
TRUSKAWKI KROIMY W
kostkę i wykładamy na stężały mus.
DEKORACJA CUKIER TRZCINOWY
rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY, TEMPERUJEMY
i umieszczamy w kornecie (rożku wykonanym z papieru ze ściętą końcówką) lub w małym rękawie cukierniczym.
NA CUKRZE RYSUJEMY
serca rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy około 10 minut.
DEKORUJEMY DESER.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3925,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,1 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Grillowana karkówka po myśliwsku
Karkówka najlepiej smakuje z grilla. Przyrządź nietypową marynatę i ciesz się doskonałym smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Wegańska pieczeń z dyni
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.