Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ
przed podaniem.
ZANIM ZACZNIEMY PRZYGOTOWYWAĆ
potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
GRZYBY GOTUJEMY DO
miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KŁADZIEMY
do miski i zalewamy 1/2 litra mleka.
ODSTAWIAMY NA MNIEJ
więcej 20 minut.
OBRANE ZIEMNIAKI POKROJONE
w kostkę ok.
1 X 1
cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).
NAMOCZONE I UGOTOWANE
grzyby kroimy w paseczki.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
dość dużą ilość (ok. 50 ML) OLEJU: rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając.
POTEM DODAJEMY POKROJONE
grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
dusimy ok. 8-10 MINUT.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY
do dużego naczynia (np. ŻAROODPORNEGO), DODAJEMY 1: cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku.
NASTĘPNIE DODAJEMY BARDZO
drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe).
DOKŁADNIE MIESZAMY W
celu połączenia się wszystkich składników. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
PATELNIĘ Z GRZYBAMI
zdejmujemy z ognia.
ŚLEDZIE ODSĄCZAMY NA
ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 CM).
DO GRZYBÓW NA
patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ML).
W MISCE UKŁADAMY
warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach.
DOOKOŁA ŚLEDZI KŁADZIEMY
sałatkę ziemniaczaną.
CAŁOŚĆ PRZYSTRAJAMY NATKĄ
pietruszki i odstawiamy do lodówki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2928,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
732,2 kcal
Tłuszcz
53,2 g
Węglowodany
27,9 g
Błonnik
37,6 g
Białko
37,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Karkówka pieczona w plastrach
Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.