createyourhealth.pl

Nachos zapiekane z mięsem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Nachos zapiekane z mięsem i serem

Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej - 1 łyżka
mięso mielone wołowe - 400 g
kukurydza konserwowa - 100 g
fasola czerwona - 100 g
sól -
pieprz czarny -
sos barbecue - 2 łyżki
nachos - 150 g
ser gouda, tarty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Po chwili na patelnię dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę. Bezpośrednio przed zdjęciem patelni z ognia do składników dodajemy sos i wszystko mieszamy.
2.ZAPIEKAMY NACHOS:
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy nachos. Następnie na środek wykładamy podsmażone mięso i oprószamy je serem. Nachos zapiekamy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Nachos zapiekane z mięsem i serem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Po chwili na patelnię dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę. Bezpośrednio przed zdjęciem patelni z ognia do składników dodajemy sos i wszystko mieszamy.

2

ZAPIEKAMY NACHOS

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy nachos. Następnie na środek wykładamy podsmażone mięso i oprószamy je serem. Nachos zapiekamy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1992,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

36,4 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy