createyourhealth.pl

Naleśniki z farszem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!

Naleśniki z farszem

Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mleko - 200 ml
olej słonecznikowy - 3 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól morska - 0,5 łyżeczki
śmietana 12% - 75 g
woda - 100 ml
mąka pszenna - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mąkę i sól mieszamy. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oleju lekko roztrzepujemy, połowę dodajemy do mąki i mieszamy na gładką masę. Stopniowo dodajemy resztę mleka, cały czas mieszając, pozostawiamy na 15 minut do spęcznienia.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na powlekanej patelni rozgrzewamy trochę oleju i jeden po drugim smażymy 4 duże naleśniki przez ok. 1 minutę z każdej strony. Trzymamy w cieple aż do chwili, gdy usmażymy wszystkie naleśniki. Następnie polewamy gulaszem, posypujemy pietruszką i zwijamy, podajemy udekorowane pozostałą pietruszką.
3.FARSZ:
Gulasz podgrzewamy, doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem. Natkę pietruszki obrywamy i drobno siekamy.
Naleśniki z farszem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę i sól mieszamy. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oleju lekko roztrzepujemy, połowę dodajemy do mąki i mieszamy na gładką masę. Stopniowo dodajemy resztę mleka, cały czas mieszając, pozostawiamy na 15 minut do spęcznienia.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na powlekanej patelni rozgrzewamy trochę oleju i jeden po drugim smażymy 4 duże naleśniki przez ok. 1 minutę z każdej strony. Trzymamy w cieple aż do chwili, gdy usmażymy wszystkie naleśniki. Następnie polewamy gulaszem, posypujemy pietruszką i zwijamy, podajemy udekorowane pozostałą pietruszką.

3

FARSZ

Gulasz podgrzewamy, doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem. Natkę pietruszki obrywamy i drobno siekamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1049,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

262,4 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy