createyourhealth.pl

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami

Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 50 g
mleko 3,2% - 500 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
czekolada deserowa - 100 g
masło orzechowe - 200 g
biszkopty podłużne - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
3.MIELEMY BISZKOPTY:
Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.
4.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.
5.ZWIJAMY NALEŚNIKI:
Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI:
Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu.Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

3

MIELEMY BISZKOPTY

Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.

4

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.

5

ZWIJAMY NALEŚNIKI

Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI

Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu.Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4590 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

459 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

44,4 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy