Fasola z makrelą • przepis • składniki • przygotowanie
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETUJEMY MAKRELĘ
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone. Wycinamy ciemne części, usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerwoną fasolę rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Ok. ¼ ostrej papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli. 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. 30 g kaparów, bez zalewy, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do fasoli.Obieramy korzeń świeżego chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z ½ limonki. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy makrelę, rwiemy ją na kawałki. Doprawiamy fasolę niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ml). Mieszamy (tylko łączymy, kawałki ryby powinny być widoczne).
PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
PODAJEMY DANIE
Makrelę z fasolą nakładamy do 2 miseczek. Na sam wierzch ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ml) i przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki oraz snackami z ciasta francuskiego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2271,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,6 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
2,3 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Kanapka z burratą a la caprese
Idealny przepis na imprezową przekąskę! Sprawdź przepis Kingi Paruzel i zaproś gości!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.