createyourhealth.pl

Naleśniki z syropem kawowym • przepis • składniki • przygotowanie

Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Naleśniki z syropem kawowym

Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
kawa - 2 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 150 ml
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 1 szt.
masło - 50 g
mleko - 200 ml
woda - 50 ml
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.DO CIASTA NALEŚNIKOWEGO DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO:
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
3.WRZUCAMY ZIARNA KAWY DO SOSU:
Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.
Naleśniki z syropem kawowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO CIASTA NALEŚNIKOWEGO DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO

Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

3

WRZUCAMY ZIARNA KAWY DO SOSU

Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2509,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

627,4 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

79 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy

Naleśniki z syropem kawowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl