createyourhealth.pl

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym

Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
papryka czerwona - 100 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kiełki lucerny - 25 g
krewetki - 150 g
marchew - 1 szt.
masło - 90 g
ogórek - 100 g
pieprz cytrynowy - 0,25 łyżeczki
śmietana 18% - 3 łyżki
tortilla - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY MASŁO CYTRYNOWE:
Cytrynę sparzamy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy, sok wyciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło zagniatamy z czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski. Kiełki myjemy i dobrze osączamy.
3.SMAŻYMY KREWETKI:
Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na odrobinie gorącego masła cytrynowego przez 2-3 minuty z obu stron, doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.W międzyczasie tortille krótko podpiekamy i smarujemy pozostałym masłem cytrynowym. Obkładamy ogórkiem, papryką, marchewką i krewetkami. Rozprowadzamy na nich kwaśną śmietanę i kiełki, zwijamy i kroimy ukośnie na pół.
Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY MASŁO CYTRYNOWE

Cytrynę sparzamy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy, sok wyciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło zagniatamy z czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski. Kiełki myjemy i dobrze osączamy.

3

SMAŻYMY KREWETKI

Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na odrobinie gorącego masła cytrynowego przez 2-3 minuty z obu stron, doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.W międzyczasie tortille krótko podpiekamy i smarujemy pozostałym masłem cytrynowym. Obkładamy ogórkiem, papryką, marchewką i krewetkami. Rozprowadzamy na nich kwaśną śmietanę i kiełki, zwijamy i kroimy ukośnie na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1513,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

252,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy