createyourhealth.pl

Oponki serowe z sosem malinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!

Oponki serowe z sosem malinowym

Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
wanilia - 3 g
masło - 20 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
mąka pszenna - 142 g
olej rzepakowy - 1 l
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól - 2 szczypty
spirytus - 2 łyżki
ser twaróg półtłusty - 275 g
cukier - 50 g
malina - 250 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
woda - 40 ml
cukier puder - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Twaróg mielemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, dodajemy masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól. Całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite z cukrem jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W krążkach wycinamy dziurki (mniejszymi foremkami o średnicy 3 cm). Jeżeli nie mamy foremek, to możemy użyć szklanki i kieliszka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.
2.GOTUJEMY SOS MALINOWY:
Wodę gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Oponki podajemy oprószone cukrem pudrem, z zimnym lub gorącym sosem malinowym.
Oponki serowe z sosem malinowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Twaróg mielemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, dodajemy masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól. Całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite z cukrem jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W krążkach wycinamy dziurki (mniejszymi foremkami o średnicy 3 cm). Jeżeli nie mamy foremek, to możemy użyć szklanki i kieliszka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.

2

GOTUJEMY SOS MALINOWY

Wodę gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Oponki podajemy oprószone cukrem pudrem, z zimnym lub gorącym sosem malinowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2490,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

83 kcal

🥑

Tłuszcz

3,1 g

🌾

Węglowodany

11,1 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy