createyourhealth.pl

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem

Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 400 g
miód - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżki
bakłażan - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
cebula dymka - 3 szt.
limonka - 2 szt.
mięta świeża - 25 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech nerkowca - 70 g
pistacje - 80 g
papryka czerwona - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
rukola - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Papryki oraz bakłażany myjemy, osuszamy. Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę. Papryki pozostawiamy w całości. Warzywa lekko smarujemy oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Warzywa pieczemy w temperaturze 200°C do momentu zbrązowienia skórki.
3.PRZYRZĄDZAMY CAPONATĘ:
Wystudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Miąższ bakłażana wydrążamy łyżką i siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany czosnek, dymkę, miętę oraz uprażone w piekarniku, rozdrobnione orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonek.
4.MARYNUJEMY RYBĘ:
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, sos sojowy i miód. Oczyszczone filety z dorsza marynujemy w przygotowanej mieszance przez około 20 minut.
5.PIECZEMY DORSZA:
Rybę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
6.SERWUJEMY DANIE:
Dorsza podajemy na porcji caponaty. Danie posypujemy rukolą. Delikatnie skrapiamy oliwą.
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Papryki oraz bakłażany myjemy, osuszamy. Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę. Papryki pozostawiamy w całości. Warzywa lekko smarujemy oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.

2

PIECZEMY WARZYWA

Warzywa pieczemy w temperaturze 200°C do momentu zbrązowienia skórki.

3

PRZYRZĄDZAMY CAPONATĘ

Wystudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Miąższ bakłażana wydrążamy łyżką i siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany czosnek, dymkę, miętę oraz uprażone w piekarniku, rozdrobnione orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonek.

4

MARYNUJEMY RYBĘ

W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, sos sojowy i miód. Oczyszczone filety z dorsza marynujemy w przygotowanej mieszance przez około 20 minut.

5

PIECZEMY DORSZA

Rybę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

6

SERWUJEMY DANIE

Dorsza podajemy na porcji caponaty. Danie posypujemy rukolą. Delikatnie skrapiamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1746,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

873,1 kcal

🥑

Tłuszcz

44,1 g

🌾

Węglowodany

72,9 g

🥬

Błonnik

58,2 g

💪

Białko

58,2 g

Podobne przepisy