createyourhealth.pl

Zupa meksykańska z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Zupa meksykańska z indykiem

Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula biała - 1 szt.
bulion warzywny - 1,5 l
fasola czerwona z puszki - 200 g
papryka czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kukurydza konserwowa - 200 g
mięso indycze mielone - 500 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
pomidory krojone z puszki - 400 g
sok z limonki - 20 ml
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
limonka - 2 szt.
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Mięso mielone smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy dobrze się przesmaży, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek.
2.DODAJEMY POMIDORY I BULION:
Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory pelati. Całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, a następnie zalewamy bulionem. Ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut, by smaki się połączyły.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Do gotującej się zupy dodajemy sparzoną kukurydzę, papryki pokrojone w kostkę i czerwoną fasolę. Zagotowujemy.
4.DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut.
Zupa meksykańska z indykiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Mięso mielone smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy dobrze się przesmaży, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek.

2

DODAJEMY POMIDORY I BULION

Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory pelati. Całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, a następnie zalewamy bulionem. Ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut, by smaki się połączyły.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Do gotującej się zupy dodajemy sparzoną kukurydzę, papryki pokrojone w kostkę i czerwoną fasolę. Zagotowujemy.

4

DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1580,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

395,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

37,0 g

🥬

Błonnik

29,9 g

💪

Białko

29,9 g

Podobne przepisy