createyourhealth.pl

Karmelizowana cebula • przepis • składniki • przygotowanie

Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 500 g
ocet winny - 1 łyżka
cukier - 25 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
woda - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY I KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra.
2.ROZGRZEWAMY MASŁO I OLEJ:
Rozgrzewamy patelnię, a potem przekładamy na nią masło oraz wlewamy olej.
3.SMAŻYMY CEBULĘ:
Na rozgrzane tłuszcze wrzucamy cebulę i zasypujemy ją solą. Mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, a potem dodajemy wodę i smażymy kolejne 5-6 minut lub do momentu, w którym cebula lekko zbrązowieje, ale się nie przypali.
4.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Dodajemy cukier do cebuli, zwiększamy ogień i mieszamy. Po chwili doprawiamy ją także pieprzem, octem winnym i balsamicznym i ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę, aż odparuje z niej płyn - przez ok. 5-10 minut.
5.SERWUJEMY CEBULĘ:
Skarmelizowaną cebulę przekładamy do słoika i odkładamy do wystygnięcia lub podajemy jeszcze ciepłą jako dodatek do obiadu lub na kanapki.
Karmelizowana cebula

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY I KROIMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra.

2

ROZGRZEWAMY MASŁO I OLEJ

Rozgrzewamy patelnię, a potem przekładamy na nią masło oraz wlewamy olej.

3

SMAŻYMY CEBULĘ

Na rozgrzane tłuszcze wrzucamy cebulę i zasypujemy ją solą. Mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, a potem dodajemy wodę i smażymy kolejne 5-6 minut lub do momentu, w którym cebula lekko zbrązowieje, ale się nie przypali.

4

DODAJEMY PRZYPRAWY

Dodajemy cukier do cebuli, zwiększamy ogień i mieszamy. Po chwili doprawiamy ją także pieprzem, octem winnym i balsamicznym i ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę, aż odparuje z niej płyn - przez ok. 5-10 minut.

5

SERWUJEMY CEBULĘ

Skarmelizowaną cebulę przekładamy do słoika i odkładamy do wystygnięcia lub podajemy jeszcze ciepłą jako dodatek do obiadu lub na kanapki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

749,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

149,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

14,9 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy

Karmelizowana cebula - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl