createyourhealth.pl

Paluchy wiedźmy • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Paluchy wiedźmy

Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
jajko - 2 szt.
masło - 200 g
cukier puder - 120 g
proszek do pieczenia - 5 g
migdały - 25 szt.
dżem truskawkowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki masła i wbijamy dwa jajka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas 2 minuty.
2.FORMUJEMY PALUCHY WIEDŹMY:
Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy z niego 25 dość cienkich wałeczków o długości ok. 10 cm. Następnie za pomocą noża nacinamy je tak, aby imitowały palce, i z jednej strony wbijamy migdały, aby przypominały paznokcie.
3.PIECZEMY PALUCHY WIEDŹMY:
Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 180°C. Ciastka studzimy.
4.DEKORUJEMY PALUCHY WIEDŹMY:
Wystudzone ciasta w okolicy migdałowego paznokcia delikatnie dekorujemy dżemem truskawkowym.
Paluchy wiedźmy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Masło kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki masła i wbijamy dwa jajka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas 2 minuty.

2

FORMUJEMY PALUCHY WIEDŹMY

Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy z niego 25 dość cienkich wałeczków o długości ok. 10 cm. Następnie za pomocą noża nacinamy je tak, aby imitowały palce, i z jednej strony wbijamy migdały, aby przypominały paznokcie.

3

PIECZEMY PALUCHY WIEDŹMY

Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 180°C. Ciastka studzimy.

4

DEKORUJEMY PALUCHY WIEDŹMY

Wystudzone ciasta w okolicy migdałowego paznokcia delikatnie dekorujemy dżemem truskawkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3712,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

742,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,1 g

🌾

Węglowodany

86 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy